Průvodce květinovou výzdobou svatebního obřadu

Klára Uhlířová

20 listopadu 2020

Žádné komentáře

Průvodce květinovou výzdobou svatebního obřadu

Vsadím se, že výběru místa, kde bude vaše svatba probíhat, jste věnovali spoustu času. A nebo máte své oblíbené místo, které milujete už roky a vždy jste věděli, že právě tady se jednoho dne budete brát. Možná máte velké plány s výzdobou, kterou jste našli na Pinterestu a možná si říkáte, že místo vlastně vůbec zdobit nepotřebuje. Ať tak či tak, většinou to dopadne úplně jinak.

 

Páry, které nechtějí zdobit vůbec, narazí hned u matrikářek, které jim řeknou, že je třeba mít živou květinu na stolečku pro oddávajícího. A pak začnou panikařit, že jedna kytka by vypadalo hloupě a tak toho potřebují víc. Na druhé straně jsou nevěsty, které si vybraly výzdobu na Pinterestu jsou zděšeny počtem nul, které najdou na kalkulaci. Jen pro představu, typická Pinterestová svatba má rozpočet na květiny v průměru 20 000 dolarů. Ano, dolarů. Už nejspíš tušíte kde nám začínají ty problémy. 

Abysme si v tom tedy udělali pořádek, podíváme se zvlášť na svatby civilní a svatby v kostele. Jaké jsou možnosti výzdoby? Na co si dát pozor? Co je dobré zvážit? A které dekorace se dají pak dále použít a jak? Na vše vám odpovím. Tak pojďme na to.

Květinová výzdoba venkovního obřadu

Pokud tomu počasí přeje, většina snoubenců se chce brát venku. Oblíbené jsou různé sady, louky, zámecké zahrady. Nádherná jsou místa, která mají výhled do okolní přírody a nebo naopak ty, která skýtají tajemnou a intimní atmosféru. Prostě místa, která vás chytnou za srdce.

 

Standardně se dají instalovat tyto dekorace: slavobrána, závěsné dekorace ze stromu, květinové půlkruhy ohraničující místo obřadu, květinové sudy, girlandy nebo květinové svazky zdobící altány. K obřadnímu místu vedoucí špalír se také zdobí květinami. Můžete zavěsit květiny na židle, postavit květiny do uličky a nebo třeba udělat květinovou girlandu podél celého špalíru.

 

Často se pak také dává výrazná květinová dekorace na začátek špalíru. Že už v tom máte zmatek? Chápu. Pojďme se tedy na jednotlivé dekorace podívat trošku detailněji.

Květinová slavobrána

Slavobrány jsou suverénně nejoblíbenější dekorací místa obřadu. Než začnete vybírat květiny musíte si vybrat, zda chcete slavobránu obloukovou, hranatou a nebo kruhovou. Obloukové slavobrány mívají železnou konstrukci. Hranaté slavobrány jsou dřevěné a nejčastěji bílé. Dají se však sehnat i v hnědé a nebo velmi přírodně vypadající, z březového dřeva. Kruhové se dělají buď dřevěné a nebo železné.

Oblouková slavobrána

U obloukové slavobrány je většinou zapotřebí zakrýt celou konstrukci, protože až na výjimky nevypadají samy o sobě příliš dobře. Můžete celou slavobránu pokrýt zelení a květinami. Tato varianta je moje absolutně nejoblíbenější. Vypadá nádherně a bohatě. Prostě vám navodí tu kouzelnou atmosféru, kdy si budete připadat jako ve snu. A navíc jsou u ní překrásné fotky! Je ovšem třeba počítat s tím, že je cenově náročnější. I s použitím nejlevnější zeleně a květin se pod 12 000 Kč nedostaneme.

 

Levnější variantou je ozdobit slavobránu voály a květiny dát pouze na část slavobrány, jako třeba do středu slavobrány nebo asymetricky po stranách. 

Hranatá slavobrána

Hranatá slavobrána má většinou květinovou dekoraci buď na horním rámu, ať už po celé délce nebo jen na středu, po bočních stranách a nebo asymetricky, v rohu slavobrány a na protější “noze”. Pokud hledáte co nejlevnější řešení, zvolte svazky květiny po stranách. Musíte ale počítat s tím, že brána má na šířku cca 180 cm a květinové svazky budou v úrovni vašich pasů. Je tedy dost pravděpodobné, že je na fotkách buď zakryjete a nebo se fotografovi nevlezou do záběru. Zato rohové dekorace nebo dekorace táhnoucí se po horním rámu jsou na fotkách vidět krásně. 

Kruhová slavobrána

Kruhové slavobrány jsou velkým trendem posledních pár let. Výborně vypadá, zdobení po celém obvodu kruhu, ale také pouze asymetricky, na dvou místech kruhu. Zde opět záleží nejen na tom, co se vám líbí, ale také na připraveném rozpočtu.

Nezapomeňte na bezpečnost!

U všech typů slavobrán musíte zvážit, kde budou stát. Je třeba si uvědomit, že slavobrána je těžká a ne vždy perfektně stabilní, zvlášť stojí-li na nerovném povrchu. Vybírejte proto slavobránu tak, aby se v případě, že bude stát na trávě, dala pořádně ukotvit. Pokud bude například na dlážděné cestě, tak je třeba vybrat slavobránu opravdu stabilní, se širokou základnou, aby nemohla spadnout.

 

Každý z nás si představuje, že se bude vdávat ve slunečném počasí, s příjemně povlávající vánkem, osvěžující hosty. Věřte mi, že nezajištěné slavobráně stačí jedno pořádné fouknutí a letí k zemi. V lepším případě spadne dozadu, v horším spadne přímo během obřadu na oddávajícího a novomanžele.

 

Nemusí ji shodit ani vítr, stačí, aby kolem ní po obřadu běhaly děti, opíraly se oni, věšely se na ni a nehoda je na světě. Přitom stačí nepodcenit výběr správné brány a její zajištění. Doporučuji toto tedy vždy konzultovat s floristou, případně svatební agenturou, kteří vám rádi poradí nebo v ideálním případě vše zařídí za vás.

Obřad mezi stromy

Zde doporučuji využít stromů, které jsou všude kolem vás. Nádherně vypadají dekorace zavěšené ze stromu, ať už to jsou kytičky v jemných vázách, navázané květiny na stuhách, různé klícky, kruhy a nebo třeba jen voály. Zahraničním hitem jsou pak stromy potažené květinami, které vypadají naprosto fantasticky, ale tam narážíme na problém amerických rozpočtů, které jsem zmiňovala na začátku.

Květinová výzdoba altánu

Velmi často se svatba odehrává v altánu, který už je zabudovaný přímo na místě. Nemusíte se tedy bát, že spadne nebo odletí. Altán se většinou zdobí podobně jako slavobrána, tzn. girlandy po odvodu, horním trámu, asymetricky a nebo jen po stranách.

 

Co na altánech vypadá však fantasticky jsou zavěšené květiny nad hlavami snoubenců. Květiny jsou zavěšeny květy dolů a vytváří dojem květinového stropu. Pro větší plnost (zvlášť pokud chcete ušetřit) se dají doplnit například stuhami. Zavěšené květiny vytváří nádhernou intimní atmosféru, která vás pohltí do vašeho soukromého květinového království.

Další možnosti výzdoby obřadu

Oblíbenou variantou, zvlášť pokud nechcete narušit výhled, který se hostům skýtá za vámi, jsou dekorace po stranách oddávajícího. U rustikálních svateb vypadají výborně sudy s květinovou dekorací. U klasičtějších svateb pak můžete zvolit například kamené nádoby plné květin nebo vázy.

 

I zde je však dobré být flexibilní, pokud dojde na počasí. Květiny na sudy se dají dobře uchytit, takže nebude problém, že by odletěly, ale vázy už takové štěstí mít nebudou. Proto vám doporučuji dát u výběru nádob volnější ruku vašemu floristovi. V případě možnosti větrného počasí tak změní nádobu na bezpečnější a vhodnější.

 

Další perfektně vypadající variantou je půlkruh z květin, který ohraničuje obřadní místo a přitom nenarušuje výhled za snoubenci. Tento trend k nám ještě také příliš nedorazil, ale jsem si jistá, že to nebude trvat dlouho, protože tento typ výzdob je prostě dechberoucí.

Květinová dekorace na oddací stůl

I pokud jste odpůrci květinové výzdoby na obřad, tak tato drobnost vás nejspíš nemine. Většina matrikářek vás upozorní už během schůzky, že byste na stůl měli zajistit alespoň menší květinu. Ideální je nízká dekorace, která se v případě větru nepřevrhne. Alternativou jsou pak třeba různé girlandy, dekorace v šuplíku stolu, lucerny nebo nádoby z těžšího materiálu, který se nepřevrhne.

Květinová výzdoba špalíru

Výzdobu špalíru vždy doporučuji párům, které příliš nemusí řešit rozpočet. Samozřejmě, efekt na fotkách, zvláště těch, než přijdou hosté, je super. Ale. Velká spousta venkovních míst má úzké špalíry a nic velkého se vám tam nevleze. Nevěsta je vlastně ráda, když tam s tatínkem projde. A dávat něco malého, jen aby to tam bylo, nemá příliš smysl. Nikdo si dekorace nevšimne a v záplavě hostů pak dekorace ani nejsou příliš vidět na fotkách.

 

Nicméně, pokud se rozhodnete vyzdobit špalír a máte prostor, doporučovala bych spíš pár výraznějších dekorací, které pak můžete použít po obřadu někde jinde. Skvělé jsou například velké lucerny s květinami, kterými večer můžete osvětlit terasu. Oblíbené jsou také zavěšené vázičky na židlích, které se poté přesunou třeba na banketní stolky. 

Mokrá varianta

Bude svítit sluníčko! Já vím, všechny si to přejeme, ale ne všem nám to vyjde. Já se vdávala v lednu v Beskydech, abych měla sníh. No poprašek byl, v dálce na Lysé. A s tím sluníčkem je to stejně. Proto je dobré vždy mít v záloze náhradní plán. Připravit dekorace tak, aby vypadaly skvěle venku, ale daly se použít i uvnitř.

 

Zrovna letos jsem jednu takovou svatbu měla. Nádherná svatba s obřadem v zahradách a oslavou v zahradní restauraci pod pergolou. Kvůli počasí se obřad přesunul do kostela a oslava do kongresového sálu. A vše bylo úplně jinak. Ale díky tomu, že jsme měli chytře naplánované venkovní dekorace a nevěsta mi ráno při kompletním překopání výzdoby dala volnou ruku, tak jsme to zvládli.

 

Jiná letošní svatba se zase odehrávala v neskutečném větru. Obřadní místo tedy vypadalo jinak, než jsem měla v plánu, protože prostě všechno létalo z terasy pryč, ať jsem to přivázala nebo zatížila čímkoliv. Ale díky velké improvizaci a možnosti upravit původní plán, vše vyšlo naprosto perfektně. Výzdoba na obou těchto svatbách byly prostě nádherné!

 

Moje rady tedy jsou:

  • Vždy počítejte s tím, že počasí nemusí odpovídat vašim představám
  • Vyberte si floristku, které věříte a v případě náhlých změn ji dejte volnou ruku, ona ví, co dělá.

Opětovné využití květinové výzdoby

Slavobrána využitá jako fotokoutek

Věnec na auto byl po svatbě využit na výzdobu vchodových dveří do domu

Pokud máte civilní obřad, tak na místě strávíte cca 15 minut. Naprosto chápu, že většině párů je líto krásně vyzdobit místo a pak všechny květiny nechat na pospas a už je dál nevyužít. Nezoufejte. Některé dekorace lze určitě znovu použít. Zde je pár tipů:

 

  • Dekoraci na obřadní stolek můžete poté přesunout na stůl novomanželů (v případě nízké dekorace). Pokud máte dekoraci vyšší, můžete ji přesunout třeba na stůl na dary nebo sweet bar
  • Slavobránu určitě využijte k nafocení skupinových fotek. Budete tak mít krásné pozadí. Případně, pokud se se slavobránou dá hýbat, můžete ji přenést do vnitřních prostor a udělat z ní fotokoutek
  • Dekorace ze špalíru využijete kdekoliv v prostoru. Pokud jste měli vázičky, použijte je na koktejlové stolky, sweet bar, stůl na dary atd. Pokud jste měli lucerny, rozestavte je v prostoru, třeba u tanečního parketu, vytvořte z nich na večer romantické zákoutí s křesílky a dekami, osvětlete terasu.

 

Než však naplánujete přesun těchto dekorací nezapomeňte určit osobu, která bude zodpovědná za přesun dekorací. Ideálně se domluvíte s někým z personálu, abyste neobtěžovali vaše hosty. Případně je možné domluvit se s floristkou. Zde je ale potřeba počítat s tím, že o víkendu si účtuje hodinovou sazbu a pokud na vaší svatbě stráví celý den, tak se vám to prodraží. V krajním případě můžete požádat svědky nebo třeba družičky. Každopádně by to měl být někdo spolehlivý.

A potřebuji to všechno?

Samozřejmě že ano a samozřejmě že ne! Všechny uvedené dekorace jsou takovým průřezem možností. S kreativní floristkou a možností investice do vašich květin se můžete rozjet daleko víc a namyslet spoustu dalších dekorací. A pokud vás tento článek utvrdil v tom, že květiny na obřad nepotřebujete, tak je to také v pořádku. Jak vždy říkám, je to vaše svatba a měla by být podle vašich přání a snů!

Pokud máte jakékoli dotazy, zanechte komentář a nebo komentujte na Facebooku a Instagramu. A rozhodně sdílejte s těmi, kteří plánují svatbu a článek by jim mohl být nápomocný. 

A co bude příště?

Příště si od svatebních květin na chvíli odpočineme. Na dveře totiž klepe moje nejoblíbenější období. Vánoce a advent. Povíme si tedy, kde se vzaly adventní věnce, jaké tradice se k nim váží a nebo třeba kde se vzal vánoční stromeček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *