Průvodce osobními květinami svatebčanů

Klára Uhlířová

01 listopadu 2020

Žádné komentáře

Kdo všechno dostane na svatbě kytici aneb průvodce osobními květinami svatebčanů

Spousta nevěst mi píše, že nevědí, jaké květiny a dekorace budou na svatbu potřebovat. Je to vlastně logické. Většina z vás se vdává poprvé, nemáte zkušenosti s organizací takto velké akce a pokud nevyužijete služeb svatební agentury, tak se nemáte ani moc s kým poradit, co je vlastně všechno potřeba zařídit. Abych vám to ulehčila, alespoň co se květin týče, tak jsem vám sepsala přehledného průvodce svatebními květinami. Tento týden se zaměříme na to, kdo na svatbě dostane kytici, kdo korsáže, komu můžete dát věneček, květinový náramek a komu vývazek. Že už v tom máte guláš? Chápu. Tak se na to vrhněme a budete v tom mít jednou provždy jasno!

Kytice pro nevěstu

Začneme tou nejdůležitější kyticí ze všech. Kytice pro nevěstu. Vždy nevěstám říkám, že ušetřit se dá na všem, ale u jejich kytice by neměly dělat žádné kompromisy. Rozdíl mezi kyticí pro nevěstu a ostatními kyticemi by měl být takový, že když někdo uvidí vaši kytici, tak se zmůže jen na obdivné “Wow!” a když uvidí kytice maminek, svědkyň a družiček, tak řekne: “Jé, ta je ale krásná”. Zároveň mějte na paměti, že svatební kytice s vámi bude na téměř všech svatebních fotografiích. Je tedy opravdu důležité její výběr nepodcenit. 

 

Při výběru kytice je vždy dobré, abyste už měly vybrané svatební šaty. Kytice by totiž měla ladit jak s vámi, tak s šaty které budete mít na sobě. Abych vám dala příklad, velká rozčepýřená boho kytice, které jsou teď velmi trendy, se nebude hodit k šatům s bohatou sukní. Naopak ale bude vypadat perfektně se splývavými, jednoduchými šaty.

Jarní svatební kytice

Letní svatební kytice

Podzimní svatební kytice

Zimní svatební kytice

Dalším důležitým faktorem je datum svatby. Nejkrásnější kytice jsou ty, které ladí s ročním obdobím, během kterého se svatba odehrává. To je obzvláště důležité u venkovních svateb. Je také dobré mít na paměti, že sezónní květiny jsou v daleko lepší kondici, než květiny mimosezónní. Uvedu vám příklad. Velmi oblíbené jsou pivoňky, jejichž sezóna končí většinou v půlce července. Ano, dají se sehnat i v září. Ale. Většinou jsou buď od půlky července uříznuté a od té doby leží někde v chlaďáku a nebo k vám cestovaly přes půl světa. To je jednak naprosto neekologické a zároveň jim to na kondici také nepřidá. Výsledek tedy bude ten, že ano, budete mít v kytici pivoňky, ale s největší pravděpodobností vám už během focení opadají a ještě budou nehorázně drahé. Ráda vám proto pomůžu s výběrem květin tak, aby byly sezónní, co nejvíc lokální a vzhledově podle vašich představ.

Květiny do vlasů pro nevěstu

Nevěsty pak také velmi často volí květiny do vlasů. Může se jednat o věneček, čelenku, hřebínek nebo třeba jen volné květiny zapíchané do účesu.  Základem samozřejmě je, že dekorace do vlasů je opět sladěná s šaty, v barvách, které se hodí k vaším vlasům a zároveň je sladěná se svatební kyticí. Zároveň je vždy dobré se nejdřív poradit s kadeřnicí, která vám doporučí vhodnou ozdobu vzhledem k vašemu účesu a typu vlasů.

Korsáž pro ženicha

Ženich většinou dostává květinovou korsáž do klopy saka. V případě, že sako nemá, dá se korsáž upevnit i na kšandy nebo košili. Korsáž vždy musí ladit s kyticí nevěsty. Výjimečně se mi stává, že ženich korsáž nechce. To je ale případ, kdy se ženich prostě rozhodne, že na něj nikdo žádnou kytku nepověsí. Určitě se také nemusí použít všechny barvy, které jsou v kytici nevěsty. Nevěsty často volí bílo-růžovo-zelenou kytici, ale ženich řekne, že on si růžou rozhodně nedá (to se stává velmi často). Ženichovi tedy připravím korsáž pouze bílo – zelenou, která stále ladí s kyticí nevěsty, ale zároveň je také podle představ ženicha.

Květiny pro rodiče snoubenců

Rodiče snoubenců dostávají květiny také. Maminky dostávají kytice jako poděkování za výchovu dcery / syna. Kytici by měl maminkám předávat ženich, zároveň s poděkováním. Pokud víte, že maminky nechtějí držet kytice, je možné jim připravit náramek nebo květinovou brož. Tatínci dostávají korsáže, které jsou podobné ženichově, ale menší. Krásně tak budou sladěni s maminkami i se snoubenci. Rodičům květinami poděkujete a uděláte jim radost. A ty fotky, kde jsou všichni ozdobeni květinami jsou prostě boží!

Květiny pro svědky

Svědci jsou dalšími svatebčany, kteří dostávají květiny. U mužů je to jednoduché, opět dostanou korsáže, které jsou sladěné s korsáží ženicha. Velmi často jsou totožné s korsážemi pro tatínky. U svědkyň už se můžeme trochu odvázat. Mohou dostat kytici, náramek na ruku, věneček do vlasů nebo třeba kruhovou ozdobu do ruky. Než se rozhodnete pro typ dekorace, je dobré si ujasnit, co od svědkyně během svatby očekáváte. Chcete, aby vám byla k dispozici a pomáhla, nebo sebou bude mít malé dítě? Ujistěte se, že bude mít volné ruce a pořiďte ji náramek nebo věneček. Nebude mít žádné úkoly, kromě toho, aby si svatbu užila a byla spolu s vámi nádherná na fotkách? Pořiďtě ji kytici!

Květiny pro družičky a družbu

Mnoho páru má v dnešní době družičky a družbu. Zde je dobré si nejdřív říct, zda budete mít za družičky a družbu děti a nebo své dospělé kamarády. U mužů / chlapců na tom tedy zas tak moc nesejde, protože ti opět vyfasují korsáž do klopy. Ale u dívek / žen je to potřeba. Nejoblíbenější varianta pro dívky je košík s okvětními plátky, které rozhazují při průchodu špalírem. Další sázkou na jistotu jsou pak věnečky. Většina holčiček je miluje, protože se cítí jako princezny s korunkou na hlavě. Naopak kytice jsou, zvláště pro malé děvčátka, nevhodné. Nebaví je kytici držet a většinou ji někde velmi rychle ztratí nebo polámou.

 

Naopak u dospělých žen jsou kytice pro družičky velmi populární, zvlášť proto, že vypadají výborně na fotkách. Další oblíbenou variantou pro družičky jsou náramky nebo věnečky. Zde však platí stejné pravidlo jako u svědkyně. Rozmyslete si, zda budete chtít, aby vám družičky během dne pomáhaly a tím pádem měly volné ruce nebo chcete aby měly co nejvýraznější květinu. Nevěsty mají občas strach, že květiny ve věnečku nebo náramku uschnou a nebudou vypadat pěkně. Zde vás mohu ujistit o opaku. Pokud je věneček a náramek správně připravený, to znamená správně zvolené květiny a správnou techniku, zůstane krásný a svěží celý den. 

Květiny pro další rodinné příslušníky

Některé páry pak dávají květiny i dalším hostům, se kterými mají důležitý vztah a nebo jako poděkování. Často se dávají květiny novým partnerům rodičů, v případě, že jsou rodiče rozvedeni. Zde je ale dobré vždy zvážit, jaké máte rodinné vztahy, aby se někdo neurazil ještě před začátkem svatby. Platí pravidlo, že pokud se rozhodnete dát jednomu, tak musíte i druhému. Dále se často dávají květiny prarodičům. U babiček je důležité zvážit, zda se pohybují samy a nebo mají například berle. V takovém případě je určitě lepší zvolit květinovou brož místo kytice. Dědečci to mají snadné, ti jako všichni ostatní muži dostanou korsáž. 

Květiny pro ostatní svatebčany

A teď už nám zbývají jen všichni ostatní svatebčané. Tradičně se dávají myrty. Význam vývazků byl dříve velmi prozaický. Svobodní svatebčané si je připínali na levou stranu a vdaní /ženatí na pravou. Tak jste věděli, s kým můžete v rámci svatebního veselí flirtovat a koho radši nechat být. Dnes už o tomto zvyku ví málokdo a i myrty bývají nahrazeny kreativnějšími variantami, které doplní celý koncept svatby. Jedná se třeba o populární vývazky z nevěstin závoje. U podzimní svatby zase třeba vývazky z šípků a kapradí a nebo větvička rozmarýnu u bylinkové svatby. Fantazii se meze nekladou!

Hlavně nezapomeňte, je to vaše svatba a měla by být přesně podle vašich přání a snů. Ať už se rozhodnete ozdobit květinami všechny a nebo nikoho.

A o čem bude příští díl?

V příštím díle se podíváme na možnosti výzdoby obřadu. Probereme rozdíly u výzdoby obřadů v kostele, venku a nebo třeba na matrice. Podíváme se na nástrahy počasí a také na to, jak je možné výzdobu z obřadu dále využít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *